Skip to main content Skip to footer

Bæredygtighedsrådgivning

Vision, målsætning og virkemidler - Fra vilje til virkelighed

Bæredygtighedsrådgivning – konkret og let omsætteligt

Kernen i vores bæredygtighedsrådgivning er at identificere projektets ambitionsniveau, definere mål og skitsere vejen til at nå dem. Helt konkret.

Vi er eksperter indenfor området, og vores styrke ligger i vores viden, erfaring og evne til at opretholde overblikket. Med disse kvaliteter afdækker vi visioner og ambitioner for ejendomsstrategier og byggeprojekter. Vi fungerer både som uafhængige rådgivere direkte for bygherrer og som samarbejdspartnere med byggeriets interessenter i øvrigt.

Det er dyrt at vente

I starten af et projekt er det afgørende tidspunktet for at fastlægge krav og mål. Senere i planlægningsfasen, når mange beslutninger allerede er truffet, kan det blive dyrt og komplekst at ændre projektets ambitioner eller tilføje nye krav.

Ambitionen

Et byggeprojekt involverer typisk en række interessenter, som alle har deres egne krav og ønsker for, hvad projektet skal opnå. Disse krav kan komme fra forskellige kilder, såsom kommune- eller lokalplaner, servitutter, købere, lejere, brugere, lokalsamfundet og ejere. Det er vigtigt at forventningsafstemme disse interessenter omkring ambitionen for projektet tidligt.

Samtidig skal vi også tage højde for de forventninger, som markedet og fremtidige krav stiller til projektet. Det kræver en grundig forståelse af både de nuværende og kommende trends og krav i byggebranchen.

Vores rolle som bæredygtighedsrådgivere er at hjælpe med at facilitere denne proces, hvor vi sammen med interessenterne definerer en vision, der ikke kun imødekommer de aktuelle krav, men også forbereder projektet til fremtidens udfordringer og forventninger.

Cirkulært byggeri

Vores effektive byggeprocesser passer skidt til Cirkulært byggeri – Men…

De nuværende paradigmer for ”Den kendte byggeproces” er ikke længere tilstrækkelige til at imødekomme behovene inden for transformation og cirkulært byggeri.

Den grønne omstilling er blevet en nødvendighed i vores samfund, og dette pres mærkes tydeligt, især i større organisationer og kommuner, hvor der er politisk vilje til at omsætte intentioner til handling og fremme et mere bæredygtigt byggeri.

Den største reduktion af klimabelastning opnås ved at begrænse nybyggeri og reducere produktionen af nye materialer.

Derfor er transformationen af eksisterende bygninger samt genbrug af materialer og bygningsdele det oplagte valg for større ejendomsejere som f.eks. kommunerne, der forvalter millioner af kvadratmeter bygningsmasse.

Men at omsætte vilje til konkrete byggerier kan være en udfordring i de almindelige og anvendte effektive byggeprocesser. Hos Durabel Danmark er vi specialiserede i at flytte de hindringer, der står i vejen.

  • Er I på vej, men mangler en strategi eller en plan for at komme videre på en klog måde?

  • Vil I og jeres organisation være bedre rustet til at omsætte visioner og teori til praksis og reel værdi? Vi gør gerne et pitstop hos jer med et inspirerende oplæg.

  • Vi kan give jer overblikket over hvilke bygningsdele og materialer I har til rådighed i den eksisterende bygningsmasse, og hvordan I bedst får adgang til dem. Durabel Danmark kan hjælpe med ressourcekortlægning og sikre overblik og adgang til genanvendelige materialer via en brugervenlig digital platform.

  • Vi sikrer, at I opnår størst mulig værdi med de genanvendte bygningsdele og materialer ved at hjælpe med konkrete anvendelses- og designforslag.

  • Når I bygger cirkulært, transformerer eller nybygger med genbrugsmaterialer, står vi klar med den nødvendige proces og de rette værktøjer.

Visionen

Et byggeris formål er jo ikke at være bæredygtigt, men for at skabe ly og læ. Men byggeriet kan jo være mere eller mindre bæredygtigt og ofte mindre, hvis ikke det gives fokus. Modsat er det utroligt, hvordan selv mindre indsatser kan øge bæredygtigheden

Når et byggeprojekt inkorporerer sociale, økonomiske og miljømæssige aspekter i sin vision, lægger det grundlaget for velovervejede beslutninger.

Tematik og mål

Visioner rækker ud efter stjernerne og må gøres til konkrete afgrænsede indsatser der kan forfølges. Vi tematisere visionen og sætter konkrete mål på temaerne. Målene skal være så konkrete, at de kan formidles og opnås entydigt.

Sådan gør vi

Hvis ikke vi skal satse på håbet, må vi kunne anvise hvordan målene skal forfølges og nås.

Derfor fastlægger vi virkemidlerne der skal bringe os i mål – foreslå proces, værktøjer eller koncepter.

Bæredygtighedsprogram

I bæredygtighedsprogrammet, som bliver en del af byggeprogrammet, beskrives disse forhold i et sprog branchen forstår og bliver grundlaget for projektets planlægning som varetages af arkitekter, ingeniører og entreprenører.

Bæredygtighedsledelsen overtager og planlægger indsatserne konkret samt koordinerer arbejdet.  

Vi er optimister og handler på det

Med globaliseringen er alle materialer og produkter blevet tilgængelige fra hele kloden og byggeriet er tilført avanceret teknik. Dét er fantastisk, men også en eftertanke værd!

Vi ønsker at bidrage med nøgternhed i det fornyede fokus på bæredygtighed og være medskaberer af fremtidens værdifulde byggerier.

Målet er absolut bæredygtigt byggeri, men vejen dertil er det relative bæredygtige – der hvor vi får frimodigheden til at gøre det bedre i morgen, end i dag!

Ofte stillede spørgsmål ved valg af bæredygtighedsrådgivning:

Rådgiverne i Durabel har arbejdet med byggeri siden starten af nullerne og både i den udførende og rådgivende del af branchen. Viden og erfaring omkring bæredygtighed er bygget på igennem de seneste år. Den brede erfaringen i branchen, gør os i stand til at vurderer projektet i sin helhed og herunder hvilke bæredygtighedsemner der skaber værdi i netop det aktuelle projekt.

I Durabel besidder vi evnen til at afkode hvad der skaber værdi for den enkelte bygherre eller planlagte brugere af byggeriet, hvilket er en væsentlig faktor, når målsætningen for bæredygtige tiltag skal fastlægges. Vi fokuserer således ikke kun på certificeringer, men på de emner som skaber mest værdi for bygherre eller projektet. 

I Durabel kan vi hjælpe med certificering efter følgende ordninger:
  • DGNB (Nybyggeri og omfattende renoveringer)  
  • DGNB Villa
  • Svanemærkning

I gennem LCA-beregninger kan vi fastlægge niveauet af klimabelastning fra byggeriet. Rådgivning vedr. optimering af energieffektivitet, foretager vi i samarbejde med tilknyttede HVAC ingeniører og endvidere kan vi tilbyde et system til måling i eksisterende og nye bygninger, hvor forbrug og indeklima kan overvåges life-time. 

Igennem analyser og vurderinger af relevante løsninger i det enkelte projekt. Resultaterne heraf fremlægges som beslutningsgrundlag, med vores anbefalinger.

I forbindelse med planlægning af vores rolle som bæredygtighedsrådgiver, som sker sammen med bygherre, aftales en plan for kommunikationsniveauet og omfanget af afrapportering og mødeafholdelse.

Skriftlig kommunikation /dokumentation er naturligvis væsentlig. Men mundtlig dialog og fysiske møder er mindst lige så vigtigt, da det skaber menneskelige relationer imellem projektets parter og det kan være afgørende i situationer hvor svære problemstillinger skal løses.

Information og ”uddannelse” sker som en løbende proces igennem hele projektet, hvor projektets parter holdes opdateret på initiativerne og eventuelle justeringer. Endvidere instrueres projektets parter løbende i de ansvarsområder som den enkelte aktør skal opfylde. Ligeledes kontrolleres opfyldelse af ansvar løbende.

Væsentligst er indledende afklaring af bæredygtighedsniveau og -mål for projektet, samt beslutningsprocesser i projektforløbet. 

Honoraret udregnes på grundlag af de aftalte ydelser og afregnes som udgangspunkt efter medgået tid og udlæg eller som fast pris med et veddefineret ydelsesomfang. På grundlag af et indledende møde, udarbejder vi et honoraroverslag eller -tilbud.

Partnerne i Durabel kan udfylde følgende roller ifm. certificeringer:
  • DGNB (Nye bygninger og omfattende renoveringer) Konsulent og Auditor
  • DGNB Villa – Konsulent og Auditor
  • DGNB Villa systemgodkendelse – Konsulent og Auditor
  • Svanemærkning – Konsulent

Byggeri er en dynamisk proces, som er forskellig fra gang til gang og med erfaring øges chancen for at forudse mulige bump på vejen og/eller navigere i situationer der opstår og dermed overskue mulige løsninger på en problemstilling.

Du er meget velkommen til at kontakte os til en snak om vores tilgang til rollen som bæredygtighedsrådgiver.

Lad os starte dialogen om rådgivning til jeres næste byggeprojekt

 

Tag kontakt til Christian, medstifter af Durabel samt ledende rådgivere med indgående brancheerfaring og ekspertise.

Bæredygtighedsrådgiver CRBB, Bygherrerådgiver, Arkitekt